Ιφιγένεια





 Σήμερα φίλοι μου θα μιλήσουμε για ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Ένα βιβλίο αρκετά σκληρό, με ωμή γραφή. Έχω διαβάσει τόσα σχόλια για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, που με τράβηξε να το διαβάσω! Η προσέγγιση αν και χύμα, δεν θα μπορούσε να ήταν κάπως αλλιώς. Θα έλλειπε η ουσία. Έπρεπε να γραφτεί μ αυτόν τον τρόπο όσον αφορά την πλοκή. Αυτό που με χάλασε αρκετά είναι ο τρόπος γραφής. Σωστή η προσέγγιση της πλοκής αλλά με πρόχειρη γραφή. Πολλά λάθη συντακτικά και ορθογραφικά, από το ένα θέμα στο άλλο και ξανά πίσω, ήθελε περισσότερη οργάνωση θεωρώ καλύτερη συντακτική απόδοση. Με κούρασε πολύ στην ανάγνωσή του. Οι τίτλοι στο κάθε κεφάλαιο φανερώνουν την ιστορία πριν καν την διαβάσουμε. Θεωρώ πώς δεν έπρεπε να υπάρχουν. Βέβαια, είναι ένα βιβλίο για γερά στομάχια γιατί οι περιγραφές σοκάρουν. Σοκάρουν αρκετά. Βία, πόνος, κακοποίηση, φυλακή. Ένα βιβλίο αφηγηματικό στον τρόπο γραφής του, που πολλές φορές δεν καταλάβαινα σε ποιόν αναφέρεται ή ποιός μιλάει (διότι μέσα στην αφήγηση υπάρχουν και διάλογοι και σκέψεις της Ιφιγένειας). Ο τόνος? Εξομολογητικός. Μην ξεχνάμε πώς αποτελεί αληθινή ιστορία. Το μήνυμά του απίστευτα κοινωνικό! Γίνεται να συμβαίνουν γύρω μας τόσο αποτρόπαια πράγματα και ο κόσμος να σιωπά?

Βαθμολογία: 2/5 📚


 Λίγα λόγια για την συγγραφέα..

ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΙΡΗ γεννήθηκε στην Κατερίνη και από το 1982 ζει στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας και εργάστηκε ως συντάκτρια και ανταποκρίτρια σε εφημερίδες, περιοδικά αλλά και στο ραδιόφωνο. Επί δύο δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και εργάστηκε ως υπεύθυνη γραφείου Τύπου. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.



12 σχόλια:

  1. Μαράκι μου δεν το έχω διαβάσει.Δεν νομίζω να μπορέσω.Το θέμα του με κάνει έξαλλη.Πως γίνεται να υπάρχουν τέτοιοι γονείς;;;Πως είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν αυτόν το τίτλο αυτά τα τέρατα;Από ότι έχω ακούσει ο πατέρας την κακοποίησε και η μητέρα έκρινε το κοριτσάκι της ένοχη και υπαίτια για την εγκληματική αντίδραση του πατέρα.Όσο και να αγαπάς έναν άνθρωπο,είναι ποτέ δυνατόν να τον βάλεις πάνω από το παιδί σου που εξαρτάται από σένα.Είναι τραγικό να μην έχει καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί;Πόσο καλά μπορεί να κρυφτεί ένα παιδί εφόσον έχει καλή σχέση με τη μάνα;Μου φτάνουν όσα τέτοια ακούω συνέχεια στις ειδήσεις.Δεν θέλω να τα διαβάσω κιόλας.Διαβάζω για να ταξιδεύω και να ξεφεύγω από την σκληρή πραγματικότητα.Όσοι τα κατάφεραν τους αξίζει ένα μπράβο.Δεν αντέχω πια άλλη παιδική κακοποίηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μάνα σ αυτήν την περίπτωση ήταν η μοναδική που ευθυνοταν! Άντε ο παΤέρας ήταν ένα τέρας ή μητέρα όμως ήταν χειρότερη που δεν κατάλαβε τον πόνο του παιδιού της! Καλά κάνεις και δεν το επιλέγεις. Να διαβάζεις χαρούμενα βιβλία να νιώθεις όμορφα αφού σε χαλάνε αυτού του είδους. Ο καθένας ο,τι θέλει και ο,τι τον ευχαριστεί! ❤

      Διαγραφή
  2. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΟΝΕΙΣ ΤΕΡΑΤΑ!!ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ ΔΙΧΝΟΥΝ ΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΚΕΙ ΕΞΩ Κ ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα αν και ένα βιβλίο δεν νομίζω να μάθει σε έναν γονιό πως να προστατεύει το παιδί του..

      Διαγραφή
  3. Κρίμα που ένας τόσο φριχτό θέμα χάνει στή συγγραφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για μενα που το διαβασα λεω οτι αυτος δεν ειναι πατερας αλλα Τερας.Αυτον επρεπε να τον κρεμασουν στην Ομονοια για παραδειγματισμο.Πρεπει να το διαβασουν ολοι οι γονεις και ειδικα οι πατεραδες οσο σκληρο και να ειναι.Αλλωστε γιαυτο δεν ηθελε και η Ιφιγενεια να γινει η ζωη της βιβλιο?Για να συμβουλευουμε απο μικρα τα παιδια μας να μας λενε τα παντα για να προλαβουμε το κακο και να μην παθουν και αυτα οτι επαθε η ιδδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ εν μέρει Δήμητρα! Ο κάθε γονιός μπορεί με πολλούς τρόπους να πληροφορηθεί διάφορα γεγονότα, όχι ότι πρέπει υποχρεωτικά να το διαβάσουν όλοι οι γονείς.. Είναι υπερβολή θεωρώ να πιστεύουμε κάτι τέτοιο! :)

      Διαγραφή
  5. Εγω παλι δεν τα εχω μονο με το Τερας που εκανε οτι εκανε αλλα και με τη μανα που δεν ηταν κοντα στο παιδι της που δεν την πιστεψε ποτε και τη θεωρησε υπευθυνη για οτι εγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή ευθύνεται για όλα! Συμφωνώ!

      Διαγραφή
    2. συγκλονιστικο βιβλιο. κ οσο σκεφτεσαι οτι ειναι αληθινη ιστορια, τοσο ποιο πολυ συγκλονιζεσαι... Για μενα την ποιο μεγαλη ευθυνη την εχει η μανα.. Που δεν καταλαβε ποτε τι περναγε το παιδι της..

      Διαγραφή
  6. Δεν ξέρω αν μπορώ να το διαβάσω ειλικρινά !!! Νομίζω θα με πιάσει η καρδιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή